Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama ağı için endüktans bileşeni, özellikle güç frekansı topraklama devresi ve topraklama direnci için çok daha büyüktür, bu nedenle güç frekansı topraklama empedansı, genellikle topraklama direnci olarak adlandırılır. Herkes topraklamanın bakır bir çubuk haline getirilmesi gerektiğini ve toprak direncinin mümkün olduğu kadar küçük olması gerektiğini bilmektedir. Toprak direncini gerçekten ölçmek istiyorsanız, ne yapılacağını biliyor musunuz? Topraklama ölçümü nasıl yapılır gibi sorularla karşılanabilir. Toprak ölçümü, farklı ve gerekli bir işlemdir.

Ölçüm Direnci

Topraklama ölçümünde genellikle direnç ölçülmektedir. Topraklama ölçümü cihazında üretici tarafından monte edilmiş bir elektrot vardır. Ölçmek için gerçekten uygun dirençlerin yapısı temel olarak, şerit şeklinde olduğundan, elektrik alanı neredeyse paraleldir. Bu nedenle akım her zaman oldukça düzgün bir durumda akar, bu nedenle herhangi bir birim uzunluğun 5 te1 dirençtir. Böylece ölçülen değerler sabitlenecektir.

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Dirençte Elektrik Alanı

Direnç uzunluğu artarsa, direnç değeri orantılı olarak artar, tam da bu nedenle direnç konusu ile doğrusal bir şekilde başa çıkmak için kullanılır. Değişken direnç VR, devrede kullanılan malzeme ile aynıdır. Aynısı gerilim devresi için de geçerlidir, ancak ön yargılı toprak direnci konusu doğrusal değildir, üç metrelik bir metre ile ölçemezsiniz, metrenin iki probunu toprağa sokmak toprak direncini ölçmez.

Toprak Direncinin Ölçülmesi

Toprak direncini ölçmek için teoride, topraklanmış bakır çubuk ile sonsuzluk arasında gerilimi elde etmek gerekmektedir. Bu nedenle, topraklama ölçümü aşağıdaki yöntemde kullanılmalıdır. Test edilecek elektrot, yarım küre şeklinin kullanılmasının nedeni, teorik analiz yapmanın daha uygun ve dairenin merkezinden uzak bir mesafe için yarım küre şeklindeki bir metal kabuk yapmanın daha iyi olmasıdır. Elektrot ve dış mahfaza metali arasında radyal bir elektrik alanı oluşturulur ve akım dışarıya doğru yayılır. Akım yoğunluğu ne kadar düşükse, akım o kadar düşüktür, metal kasanın yarıçapı uzak noktaya uzatılırsa, toprak direnci hesaplanabilmektedir.

Toprak Direnci Ölçer

Toprak direncini ölçmek için bir akım kaynağı hazırlamak zorundasınız ve bir voltmetre ile genellikle bir AC akım kaynağı kullanılmaktadır. 1914 yılının ilk günlerinde dört telli bir ölçüm cihazı kullanılmaktadır. Sebebi toprak direklerinden kaçınmak için AC kullanmaktı. Güç kaynağı olmayan bir ortamda çalışmak için, bir batarya ve birkaç elektrot bakır çubuğun yanı sıra bir kablo demeti hazırlanmalıdır. Bu nedenle, cihaz üreticisi birlikte akım kaynağına ve volt metreye çok yakın olan toplam çözümü, ayrıca direnç ve öz direnci hesaplamanıza yardımcı olacak, bazı hesaplayıcıları sağlamaktadır. Böylece üzerinde C1, P1, P2, C2 olacaktır. C, akımdır, P, voltajdır ve 1 ve 2, test edilecek nesnenin iki ucunu temsil eder. Topraklama ölçümü bu şekilde yapılmaktadır.

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Topraklama Ölçüm Sonuçları

Ölçüm alanındaki toprağın düzensiz dağılımı, büyük ölçekli yeraltı metal nesneleri, alandaki elektromanyetik ortam ölçümü etkilemektedir. Genel topraklama kılavuzunun topraklama direnci ölçüm gerekliliklerinden daha iyi olan ölçüm verilerinde hatalara neden olabilecek birçok faktör vardır. Doğruluk yüksek değildir, bu nedenle, yukarıdaki ölçüm yöntemleri temel olarak gereklilikleri karşılayabilir. Topraklama şebekesinin veya özel ortamın daha yüksek bir ölçüm doğruluğunu gerektirir, topraklama direnci diğer yöntemlerle doğru bir şekilde ölçülebilir.

Topraklama direnci ölçüm cihazı tarafından ölçülen verilerin, güç frekansı topraklama direnci olduğu ve darbe topraklama direncinin, güç frekansı topraklama direnci tarafından dönüştürülebileceği veya doğrudan darbe topraklama direnci ölçüm cihazı tarafından ölçülebildiği belirtilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Topraklama Nedir? Nasıl Olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.